Indlæg

Undgå at få hjerteflimmer – det er mere farligt end man tror.

januar 24, 2022

Hjerteflimmer er en forholdsvist udbredt lidelse især hos ældre borgere og kan resultere i dannelsen af blodpropper bla. i hjernen. Hvis du vil undgå at få hjerteflimmer du skal gøre noget ved risikofaktorerne, som vil blive beskrevet i det følgende:

 

Overvægt

 

Overvægt er en katalysator for mange sygdomme – højt blodtryk, diabetes, forhøjet kolesterol. Det er det også for atrieflimren. BMI må således hest ikke overstiger 27. BMI udregnes som vægten i kg divideret 2 gange med højden i meter. F.eks. 100 kg divideret med 1,8 m og divideret endnu en gang med 1,8. Det giver 31 hvilket er for højt. Hvis dit BMI er højere end 27 bør du tabe dig i vægt. En kombination af mere sund og mager kost og mere motion er den bedste løsning. Det er en god idé, at få hjælp til vægttab af en diætist og evt. en træner i et motionscenter. Mht. kost så de almindelige kostråd – Spis varieret, grønt, groft, og begræns mængden af kød og mættet fedt (smør og margarine). Tilpas kosten til dit niveau af fysisk aktivitet. På denne måde undgår du  overvægt.

 

Fysisk aktivitet

 

Fysisk aktivitet er godt for både dit hjerte og dit kredsløb og for din hjerne og dit generelle velbefindende. Der er masser af data, der viser, at fysisk aktivitet i et niveau på cirka 30 minutter om dagen, virker livsforlængende og reducerer risikoen for blodpropper både i hjerte og hjerne.

Det er faktisk ikke store mængder af fysisk aktivitet, der behøves for at få gavnlig effekt! Og fysisk aktivitet kan ligeledes nedsætte risikoen for at få hjerteflimmer / atrieflimren. Det vil givet også gøre, at du kan få et bedre liv med sygdommen.

 

Må jeg drikke alkohol?

Du må godt have et moderat alkoholforbrug, selvom du har hjerteflimmer / atrieflimren  Der er dog enkelte der oplever, at selv små mængder alkohol – et enkelt glas vin eller en enkelt øl – kan udløse hjerteflimmer / atrieflimren. I så fald bør man selvfølgelig helt undgå alkohol. De videnskabelige undersøgelser der er på området konkludere, at du godt kan drikke et glas vin eller to, f.eks. i weekenden. Men at du bør undgå at drikke alkohol til dagligt og helt undgå at drikke dig beruset. Se mere om alkohol her

 

Pas på blodpropper

Ved at følge ovenstående råd kan du begrænse risikoen for at udvikle hjerteflimmer/atrieflimren og nyere forskning peger på at du ligeledes i nogle tilfælde kan forbedre tilstanden. Det er i øvrigt vigtigt, at du husker at tage din blodfortyndende medicin (hvis du har fået denne ordineret af din læge) hjerteflimmer kan give resultere at blodet størkner i hjertekammeret og pumpes ud i blodbanerne som små blodpropper. De kan fx sætte sig fast i hjernen hvilket selvsagt er yderst alvorligt.

www.rytmedoktor.dk udgivet en række artikler som kan give dig en dybere forståelse af sygdommen og hvad der kan gøres for forebygge at du får hjerteflimren. Vi udgiver endvidere i februar i år – på hjemmesiden en app, som kan hjælpe dig med at få styr på din hjerteflimren